piatok 28. novembra 2008

Window


A young couple moved into a new neighborhood. The next morning, while they were eating breakfast, the young woman saw her neighbor hanging the wash outside. "That laundry is not very clean...", she said, "She doesn't know how to wash correctly. Perhaps she needs better laundry soap." Her husband looked on but remained silent. Every time her neighbor would hang her wash to dry, the young woman would make the same comments.
About a month later, the woman was surprised to see a nice clean wash on the line and said to her husband "Look! She has learned how to wash correctly. I wonder who taught her this." The husband said "I got up early this morning and cleaned our windows!"

And so it is with life. What we see when watching others, depends on the purity of the window through which we look. Before we give any criticism , it might be a good idea to ask outselves if we are ready to see the good rather than to be looking for something, we are about to judge. Usually we tend to see things not as they are but as we are. Becoming quiet and simple inside is a first step to seeing things truly.

Oh yes, I almost forgot...I've cleaned all my windows, including my Windows XP:)
 So I see you much clearer today than I did yesterday :)


Okno

Mladí manželia sa nasťahovali k novým susedom. Počas raňajok si mladá manželka všimla, že jej suseda vešia prádlo na šnúru.
"To prádlo nie je veľmi čisté...“ komentovala mladá pani. 
"Suseda asi nevie správne prať, alebo nepoužíva správne prášky na pranie“ .
Jej manžel zdvihol hlavu, pozrel sa ale nepreriekol ani slová. 
Vždy, keď suseda vešala svoje prádlo, aby sa vysušilo, mladá pani to rovnako komentovala.
Asi po mesiaci  mladá pani s prekvapením pozerá, že vidí na šnúre visieť čisté prádlo. Povedala manželovi: "Pozri sa! Konečne sa suseda naučila správne prať. Ale bola by som zvedavá,  kto ju to naučil“."
Manžel povedal: " Vieš miláčik, ráno som si privstal a umyl som naše okná“.

Nuž, a tak je to aj v živote. To čo vidíme pri sledovaní iných , závisí od toho aké sú čisté okná cez ktoré sa pozeráme.
Skôr než začneme kritizovať iných bolo by vhodné sa seba spýtali či sme pripravení nato, aby sme videli „dobro“ alebo chceme za každú cenu vidieť iba "zlo".
Obvykle  inklinujeme k tomu, že nevidíme veci také aké v skutočností sú ale také také aké si želáme aby boli.
Byť kľudným a prirodzeným vo svojom vnútri je prvý krok k tomu aby sme videli veci pravdivo..

Och, skoro by som zabudla...Včera som si vyčistila všetke okná, vrátane môjho  Windows XP.  Takže teraz vás vidím omnoho jasnejšie ako včera:)

1 komentár:

  1. Nice one Maria. Something I have learned since growing old. Never wear your reading glasses whilst shaving. When I occasionally do, it is not me I see in the reflection it is my 'father' and often when I am really tired, my 'grandfather'. God bless Mike....

    OdpovedaťOdstrániť