nedeľa 20. januára 2008

Slovakian castles, château, mansion houses




Slovakia is one of the countries with the greatest number of castles, château and mansion houses in all whole Europe. In Fact there are 425 mansion houses, 180 castles and château that include also some ruins. The castles in Slovakia testify the colonizations that happened in the country during the centuries.
It is difficult find differences between castle and chateaux in Slovakia. We can say that castles were built in strategic and generally little accessible places with defensive functions against the attacks of the enemies. The château instead were constructions that lost their defensive functions and during ceturies were modify becoming refined and rappresentative residences. Mansion houses finally are noble constructions, generally built in flat zones and surrounded by large parks or large gardens.

Hrady-Kaštiele a zámky na Slovensku:
Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším počtom hradov a zámkov v Európe. Nachádza sa tu 425 kaštieľov a 180 hradov a zámkov spolu s hradnými ruinami.
Hrady na Slovensku sú svedkami dávneho osídlenia nášho územia, boli stavané väčšinou na strategických a neprístupných miestach, aby odolali nepriateľským útokom. Zámky sú upravené hrady, ktoré stratili svoje obranné funkcie a boli prebudované na pohodlné a reprezentatívne sídla. Kaštiele slúžili ako pohodlné a honosné sídla pre bohatú šľachtu. Boli stavané voľne na rovine uprostred prírody a ich súčasťou boli nádherné parky alebo záhrady.

23 komentárov:

  1. skoda len ze vela z nich je nefunkcnych a boli by z nich take krasne hotele a restauracie!!!!!:-)
    ale mapku som si stiahla - uvidime mozno spravim nejaku tu pracicku do skoly......nech sa daco deje. :-)
    ucim sa akurat dejepis...zajtra mam skusku....moc mi to nejde ale uz som na francuzskej revolucii tak snad to uz nejako dokopem.....a zajtra uvidime... prajem pekny pondelok!:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak sa len uč zlatíčko:) Budem ti držať palčeky na rukách aj na nohách:) Prajem pekné ráno, pekný deň:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Námet krásny, len rozvinúť. Ľudia sa stále zaujímajú o svoju minulosť. Pred 40 rokmi som mal kolegu na pracovisku, nazvime ho Jožko Kysucký, písal knihu o slovenských hradoch a zámkoch. Už mal napísané dva diely po 600 stranách. Čítal som ich v rukopise. Pozbieral obrovské množstvo informácií z rôznych regionálnych archívov. Knižky nikdy neboli publikované. Jožko zomrel pred 20 rokmi. Knihy sú niekde u jeho pitomkov v kredenci. Tak národ náš prichádza o básnikov! Vždy sa najdú noví, ktorí tému nájdu a oživia. Jožko by dnes bol vďaka Internetu mediálna hviezda. Naozaj? Nie som si istý, lebo pitomkovia tých, ktorí vtedy boli pri moci, sú dnes pri moci. Pekný deň! Attila

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Now I see what they mean when they say Slovakia is one of the most beautiful countries in Europe.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. I think every country has its special charm:) I hope you will sometimes visite my country because Slovakia is not so far from Litvia.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Actually, it's Estonia where Iive. But both Lithuanina and Latvia are neighbours ... so welcome, you can make it a tour. I'm sure you'll love it!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. I'm enjoying these beautiful pictures, this one is magical.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. A photographer's paradise, I bet! Beautiful! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Yes, you're right! It´s really especial object for photographer:) Thank you much for stopping by:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Magnificient! I can't imagine how much it would cost to build these castles now, even with all the modern equipment we now have.

    Thanks for posting these wonderful photos.

    J.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Another great shot. Good angle and composition.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Som rada, ze ste dali na svoju stranku krasy Slovenska ... som hrda na to, ze zijem na Slovensku a dakujem Bohu za nasu krajinu, lebo je nadherna! :)

    OdpovedaťOdstrániť