štvrtok 28. mája 2009

The core rules of netiquette



10 basic rules of NETIQUETTE


 Rule 1. Remember the human.
Never forget that the person reading your mail or posting is, indeed, a person, with feelings that can be hurt.

    Corollary 1: It's not nice to hurt other people's feelings.
    Corollary 2: Never mail or post anything you wouldn't say to your reader's face.
    Corollary 3: Notify your readers when flaming.

Rule 2. Adhere to the same standards of behavior online that you follow in real life.

    Corollary 1: Be ethical.
    Corollary 2: Breaking the law is bad Netiquette.

Rule 3. Know where you are in cyberspace.

    Corollary 1: Netiquette varies from domain to domain.
    Corollary 2: Lurk before you leap.

Rule 4. Respect other people's time and bandwidth.

    Corollary 1: It's OK to think that what you're doing at the moment is the most important thing in the universe, but don't expect anyone else to agree with you.
    Corollary 2: Post messages to the appropriate discussion group.
    Corollary 3: Try not to ask stupid questions on discussion groups.
    Corollary 4: Read the FAQ (Frequently Asked Questions) document.
    Corollary 5: When appropriate, use private email instead of posting to the group.
    Corollary 6: Don't post subscribe, unsubscribe, or FAQ requests.
    Corollary 7: Don't waste expert readers' time by posting basic information.
    Corollary 8: If you disagree with the premise of a particular discussion group, don't waste the time and bandwidth of the members by telling them how stupid they are. Just stay away.
    Corollary 9: Conserve bandwidth when you retrieve information from a host or server.

Rule 5. Make yourself look good online.

    Corollary 1: Check grammar and spelling before you post.
    Corollary 2: Know what you're talking about and make sense.
    Corollary 3: Don't post flame-bait.

Rule 6. Share expert knowledge.

    Corollary 1: Offer answers and help to people who ask questions on discussion groups.
    Corollary 2: If you've received email answers to a posted question, summarize them and post the summary to the discussion group.

Rule 7. Help keep flame wars under control.

    Corollary 1: Don't respond to flame-bait.
    Corollary 2: Don't post spelling or grammar flames.
    Corollary 3: If you've posted flame-bait or perpetuated a flame war, apologize.

Rule 8. Respect other people's privacy.
Don't read other people's private email.

Rule 9. Don't abuse your power.
The more power you have, the more important it is that you use it well.

Rule 10. Be forgiving of other people's mistakes.
You were a network newbie once too!

Excerpted  from Netiquette, by Virginia Shae

10 základních pravidel Netikety:

1. Myslet na člověka

Pravděpodobně nám všem rodiči říkali: "Nedělej jiným, co nechceš, aby dělali tobě". Takže, než cokoliv v kyberprostoru napíšete, představte si, jak by jste se cítili, kdyby to někdo napsal vám. Je správné stát za svým názorem, ale je nesprávné se přitom dotýkat citů ostatních obyvatelů kyberprostoru.

V elektronické komunikace nám chybí mnoho prostředků vyjádření pocitů - tón hlasu, neverbální komunikace - a je neuvěřitelné snadné zapomenout, že na druhé straně sedí také člověk, se svými názory a pocity. Nejjednodušším kritériem je vždy před odesláním se sám sebe zeptat: "Řekl bych to někomu do očí?"

Dalším důvodem, proč zachovávat slušnost a netiketu je fakt, že na Internetu se prakticky vše někde archivuje. Příspěvky může číst šéf, manžel/ka, dítě, žák… A to i dlouhou dobu poté, co vy na ně zapomenete.

2. Chovejte se v kyberprostoru stejně, jako v životě

V životě většina lidí dodržuje zákony, mluví slušně a chová se eticky. Jedním z hlavních důvodů je strach z trestu za nezákonné nebo neetické chování. Na internetu je šance na potrestání mizivá. Kromě toho lidé zapomínají, že ostatní návštěvníci kyberprostoru jsou také lidé. Dochází proto k závěru, že nižší nároky na chování a etiku, spolu s porušováním zákona jsou v pořádku.

Není tomu tak, i když tato požadavky mohou být jiné, než v životě. Netiketa žádá, abychom dodržovali pravidla společnosti a kyberprostoru.

3. Dodržujte místní zvyklosti

To, co je v pořádku na jednom místě, může být hrubým porušením pravidel na místě jiném. Například diskuse o politice jsou na většině odborných serverů zakázané, ale prostory typu Neviditelného psa jsou k nim přímo určeny. Sledujte místo, kam hodláte vstoupit, než tam skutečně vstoupíte.

4. Respektujte čas a peníze ostatních obyvatel kyberprostoru

Nikdo není centrem kyberprostoru. Nikdo nemá povinnost odpovídat na argumenty, jakkoliv jsou správné, chybné, nebo vášnivě podané. Nečekejte, že každý bude ochoten debatovat na téma, které zajímá vás.

V diskusních skupinách umožňujících tvorbu dlouhých příspěvků a vkládání souborů - nedělejte to, když to není bezpodmínečně nutné. A když to je nutné, upozorněte na to již v názvu příspěvku, aby jej neotevíral (a tím pádem neplatil připojení) každý účastník.

5. Pracujte na svém image

I když by to tak mohlo vypadat, Internet není studené, nepřátelské místo. Většina lidí chce být oblíbena a má zájem o informace nebo diskusi k určitému tématu. Anonymita dává jednu velkou výhodu - účastníci nejsou souzeni podle věku, vzhledu, práce. Pouze podle kvality svých příspěvků.

Myslete proto na kvalitu svých příspěvků. Nejen po stránce gramatické - i když to určitě není na škodu - ale i po stránce obsahové. Je vhodné vědět něco o tématu, o kterém příspěvek je. Jestliže to, co píšete, obsahuje příliš mnoho frází jako "podle mne", "myslím", "zdá se mi", je otázkou, zda jej vůbec posílat.

Dále, buďte slušní a přátelští; je zbytečné urážet lidi a vyvolávat konfrontace jen pro radost z konfrontace. Výrazivo by mělo odpovídat cílové skupině; do většiny diskusních skupin mají volně přístup (i vaše) děti.

6. Sdílejte znalosti

Síla Internetu je ve množství. V tom množství lidí se vždy najde někdo, kdo je expert v dané problematice. Jestliže jste to v této chvíli zrovna Vy, zapojte se a předejte znalosti. Za odměnu, až v budoucnosti budete potřebovat radu nebo informaci Vy, budete mít slušnou šanci jí dostat. V případě, že se diskuse přenese do e-mail, je vhodné sepsat krátkou sumarizaci do diskusní skupiny, resp. odeslat e-mail všem ostatním zájemcům o problematiku.

7. Pomáhejte udržovat flamewar pod kontrolou

Flamewar je situace, kdy někdo z účastníků silně prosazuje svůj názor a nezadržuje emoce. V této chvíli takt a dodržování pravidel ustupuje stranou.

Netiketa nezakazuje flamewar, i když formálně může porušovat některá z pravidel. Flamewar má dlouhou tradici, kterou netiketa respektuje, a kromě toho uvolňuje nashromážděné napětí a pro většinu čtenářů bývá zábavný. Co ale netiketa zakazuje je prodlužovaný flamewar, kdy si několik málo účastníků neustále vyměňuje zuřivé příspěvky, které začnou dominovat tónu diskuse a rozloží jemnou ekologii skupiny. Je to k ostatním členům nefér, po jisté době již flamewar není zábavný a ostatní členy obtěžuje.

Proto, snažte se držet flamewar pod kontrolou, zbytečně jej neprodlužovat ani nerozšiřovat.

8. Respektujte soukromí

V reálném životě by Vás nikdy nenapadlo prohrabávat kolegovi šuplíky a soukromé dokumenty. Takže přirozeně nebudete číst ani jejich e-maily.

Tento bod je tu proto, že překvapivě mnoho lidí by to napadlo ;)

9. Nezneužívejte moc

V kyberprostoru jsou uživatelé, kteří mají více moci, než ostatní. Jestliže tuto moc máte, nezneužívejte ji. Moderátor diskusní skupiny by neměl mazat příspěvky jiného člena jen proto, že s ním nesouhlasí. Správce pošty by neměl číst e-maily ostatních uživatelů.

10. Buďte tolerantní

Každý má právo udělat chybu; a ne každý zná pravidla. Když někdo udělá chybu - překlep, zbytečný flame, příliš dlouhý příspěvek - buďte tolerantní. Jestliže je to malá chyba, nechte to tak. I když Vám to silně vadí, reakci pořádně promyslete. To, že dodržujete určitá pravidla Vám nedává právo je vymáhat od ostatních.

Jestliže se rozhodnete někoho upozornit, udělejte to taktně a slušně. Pokud možno soukromě, předpokládejte, že to bylo nedopatření, nikdy nebuďte arogantní. Bývá pravidlem, že upozornění na překlep samo obsahuje překlep, a upozornění na netiketu jsou často příkladem špatné etikety.


1 komentár:

  1. Wonderful rules to follow. If only everyone would, how wonderful the world would be. Hugs and Smiles Sandy

    OdpovedaťOdstrániť